Powered By Blogger
~Terima kasih kerana mengunjungi blog ini~

Khamis, 14 April 2011

Panggilan telefon Bimbit yang Pertama di Dunia

Panggilan telefon bimbit pertama di dunia dibuat pada 3 April 1973, 38 tahun lalu oleh seorang pengurus besar firma Motorola, Martin Cooper di pusat bandar New York.

Cooper yang pada masa itu berusia 44 tahun, keluar bersiar-siar dengan membawa telefon bimbit prototaip Motorola Dyna-TAC sambil diperhatikan orang ramai yang terkejut melihat gajet yang dibawanya.

"Semasa saya bersiar-siar, penduduk New York kagum melihat seseorang berjalan sambil bercakap di telefon. Anda perlu ingat ketika itu tahun 1973, tiada lagi telefon tanpa kod apatah lagi telefon selular (bimbit)," kata Cooper yang kini berusia 82 tahun.

Menurutnya, orang pertama yang dihubungi dengan menggunakan telefon bimbit itu ialah ketua unit penyelidikan firma telefon Bell, Dr. Joel S Engel yang juga saingannya, sebelum dia menghubungi beberapa wartawan.

"Saya menelefon Engel untuk memberitahunya bahawa kami telah mengatasi Bell dalam perlumbaan untuk menghasilkan telefon bimbit pertama di dunia," katanya.

Cooper kemudian membenarkan wartawan-wartawan tersebut membuat panggilan mereka sebagai bukti bahawa mereka bukan ditipu dan dia bukan berjenaka.

Telefon bimbit Dyna-TAC yang seberat 0.6 kilogram berada dalam pasaran 10 tahun kemudian iaitu pada 1983, dan dijual pada harga mencecah RM10,592 (AS$3,500).Sumbernya: http://iniaminzunaidi.blogspot.com/2011/04/panggilan-telefon-bimbit-pertama-38.html

Tiada ulasan:

Catat Ulasan